Cysterny spożywcze- rodzaj transportu płynnych artykułów spożywczych

1/5 - (1 vote)

cystCysterny pozwalają na bezpieczny i wygodny transport płynnych artykułów spożywczych, pod warunkiem, że właściciel o nie zadba.

Cysterny spożywcze służą do przewozu mleka, śmietany, olejów, soków piwa, wina i czekolady. Ich wnętrze najczęściej wykonane jest z kwasoodpornej stali nierdzewnej. Wnętrze to musi być idealnie gładkie, z wypolerowanymi spawami. Oczywistym jest również, że cysterna przed załadunkiem musi być maksymalnie czysta.

Jakie towary wymagają dodatkowego wyposażenia?

CZEKOLADA

Transport czekolady wymaga, by cysterna była wyposażona w system grzewczy, czyli kanały rozprowadzające np. parę lub ciepłą wodę. Zbyt niska temperatura powoduje, że czekolada krzepnie. Z kolei zbyt wysoka temperatura może spowodować, że czekolada się przypali.

PRZETWORY MLECZNE

Mleko, śmietana są produktami niezwykle wrażliwymi, wymagającymi utrzymania odpowiedniej temperatury na całej trasie przejazdu.

PIWO

Piwo zawiera gaz. Aby unikać spienienia w cysternie zostawia się poduszkę gazową, którą wypełnia się poprzez specjalny układ w pojeździe dwutlenkiem węgla.