Transport chłodniczy – ważne wskazówki

Rate this post

Towar chłodniczy wymaga wiele uwagi podczas transportu. Kilka poniższych wskazówek z pewnością pozwoli lepiej zorientować się w nim. Przewożąc ładunek w postaci świeżych owoców i warzyw należy:
1)    skontrolować jego temperaturę PRZED załadunkiem. NIE przyjmujemy towaru nieschłodzonego, gdyż zbyt wolne lub szybkie jego schładzanie na naczepie może spowodować przejrzenie lub uszkodzenia owoców lub warzyw,
2)    kontrolować temperaturę podczas przewozu, szczególnie gdy posiadamy starsze lub posiadające mniej wydajne agregaty, naczepy,
3)    ustawić pracę agregatu na tryb ciągły,
4)    przy przewozie produktów niejednorodnych, zwrócić szczególną na to, czy można w ogóle podjąć się jednoczesnego ich transportowania,
5)    skontrolować temperaturę wydawanego towaru, aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi, nieuzasadnionymi reklamacjami (odbiorca może mieć zaniżoną lub zawyżoną skalę na mierniku).
Transport chłodniczy musi się odbywać w taki sposób, by nie ucierpiały na tym przewożone produkty. Kierowca musi mieć też na uwadze fakt, iż wymagana temperatura jest temperaturą powietrza w chłodni, a nie produktów.
Kierowco! Jeśli nie dopuszczono Cię do załadunku, uwzględnij odpowiednie zastrzeżenie w liście przewozowym!